Artikel: Ninas nye smil

Forstå din tandlæge – en guide til:

Tandlægefaglige ord og symboler

Når du besøger tandlægen, kan det nogle gange føles som om, de taler et helt andet sprog. Ud over de mange fagudtryk kan du også støde på forskellige symboler og tal, som kan virke forvirrende.

Her er en guide til nogle af de mest almindelige tandlægefaglige ord og symboler, så du nemt kan forstå, hvad der foregår.

Karies

Huller i tænderne.

Karies er et andet ord for huller i tænderne. Det opstår, når bakterier i munden nedbryder sukker og stivelse fra mad og drikke, hvilket danner syre, som angriber tandens emalje.

Hvis tandlægen nævner noget som “+1” eller “1+”, kan det henvise til en specifik tand i munden baseret på tandens placering.

Tændernes navne

Hvis du kunne tænke dig at vide mere om tændernes navne, så kan du læse om dem i artiklen her. 

Plak

Bakteriebelægning.

Plak er en klistret, farveløs film af bakterier, der konstant dannes på dine tænder. Hvis den ikke fjernes gennem børstning og brug af tandtråd, kan den hærde og blive til tandsten.

Tandsten

Bakteriebelægning.

Plak er en klistret, farveløs film af bakterier, der konstant dannes på dine tænder. Hvis den ikke fjernes gennem børstning og brug af tandtråd, kan den hærde og blive til tandsten.

Gingivitis

Tandkødsbetændelse.

Gingivitis er betændelse i tandkødet, der ofte skyldes plakopbygning. Symptomerne inkluderer rødt, hævet og blødende tandkød. Det er en tidlig form for tandkødssygdom, der kan behandles og forebygges med god mundhygiejne.

Parodontose

Fremskreden tandkødssygdom.

Parodontose, også kaldet parodontitis, er en alvorligere form for tandkødssygdom, der kan skade tandkød og knoglerne, der holder tænderne på plads. Ubehandlet kan det føre til tandtab.

Endodonti

Rodbehandling.

Endodonti er det område inden for tandpleje, der beskæftiger sig med sygdomme og skader i tandens nerve (pulpa). En rodbehandling er en almindelig endodontisk procedure, hvor inficeret eller beskadiget pulpa fjernes.

Ortodonti

Tandretning.

Ortodonti handler om at rette tænder og korrigere bid. Dette gøres ofte med hjælp fra bøjler eller skinner, som gradvist flytter tænderne til de rigtige positioner.

Proteser

Kunstige tænder.

Proteser er erstatninger for manglende tænder og er aftagelige.

Krone

Tandhætte.

En krone er en “hætte”, der dækker en beskadiget tand, hvor en fyldning ikke er tilstrækkelig for at styrke den. Kroner kan laves af porcelæn, metalkeramik eller guld.

Bro

Fast erstatning for manglende tænder.

En bro er en fast erstatning for en eller flere manglende tænder. Den er opbygget på samme måde som en krone, men består af flere hætter, der er sammensat med led. De bliver fastgjort til de naturlige tænder eller implantater på hver side af det mellemrum, som udfyldes.

Implantat

Kunstig tandrod.

Et implantat er en kunstig tandrod, typisk lavet af titanium, som indsættes i kæbebenet. På implantatet kan der monteres en krone, bro eller protese.

Kontakt os for mere information

Har du stadig spørgsmål? Vores tandlæger og klinikpersonale står altid klar til at hjælpe dig med at forstå dine behandlinger og sørge for, at du føler dig tryg og informeret.

Tøv ikke med at spørge os ved dit næste besøg!

Vil du være patient hos os?

Vi sidder klar ved telefonen alle hverdage kl. 8.00-16.00, hvis du vil have en uforligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Lider du af tandlægeskræk?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod in tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Alt hvad du behøver at vide om paradentose

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod in tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Akut tandbehandling

Får du pludselige tandsmerter, er det ofte et tegn på, at der er noget galt. Kontakt os hurtigst muligt, hvis du oplever tandsmerter.

Mød vores team

Behandlinger

Se hvilke behandlinger vi har mulighed for at tilbyde dig.

Priser

Prøv vores prisberegner og se, hvad en behandling koster med og uden tilskud.

Ofte stillede spørgsmål

Få svar på de spørgsmål, som vi oftest modtager fra patienter.

Scroll to Top