Her kan du læse alt om paradentose og få værdifuld viden om, hvordan du forebygger sygdommen og samtidig får den mest effektive behandling.
Paradentose er en meget udbredt folkesygdom, som de fleste mennesker desværre bliver ramt af på et eller andet tidspunkt i livet.
Paradentose er en sygdomstilstand i tændernes støttevæv, så det er faktisk ikke selve tanden, der har det dårligt.
Det er en betændelsestilstand, hvor tandkødet trækker sig tilbage og vævet omkring tanden bliver nedbrudt. Med tiden bliver der derfor mindre og mindre væv, som tanden kan sidde fast i.
Det vil sige, at en fremskreden parodontose kan forårsage løse tænder. Det er en længerevarende proces, men hvis du går rundt med ubehandlet parodontose i mange år, vil du langsomt begynde at miste dine tænder.
Tandkødsbetændelse, der kan føre til parodontose, kan sammenlignes med et skjult sår i munden. Desværre går rigtig mange mennesker rundt med ubehandlet paradentose, fordi de ikke kan se og mærke nogen symptomer.
Du skal være meget opmærksom på ømhed og blødning, næste gang du børster tænder eller bruger tandtråd. Det er nemlig et tegn på, at du har tandkødsbetændelse.
Derfor er det meget vigtigt, at du er ekstra omhyggelig med din mundhygiejne. Hvis du stadig er i tvivl, skal du kontakte tandlægen og få råd og vejledning.
Din mundhygiejne er en helt afgørende faktor for, at du kan forebygge parodontose. Derfor er det meget vigtigt, at du børster dine tænder korrekt og bruger tandtråd jævnligt.
Bakterier sætter sig nemlig langs tandkødet, nede i tandkødslommerne og i fordybninger i tænderne. Det betyder, at tandkødsbetændelse, der ikke behandles, kan udvikle sig til paradentose.
Paradentose kan ofte føre til dårlig ånde, da bakterierne i munden nedbryder madresterne og skaber ildelugtende svovlbrinteforbindelser.
Det er derfor vigtigt, at du med jævne mellemrum får en grundig tandrensning hos tandlægen.
Selvom du har en god mundhygiejne og er flittig til at rengøre dine tænder, kan du stadig blive ramt af paradentose. Nogle mennesker er nemlig arveligt disponeret for at udvikle sygdommen.
Derudover har du en særlig risiko for at udvikle paradentose, hvis du:
Det vigtigste omkring parodontosebehandling er din egen indsats og personlige mundhygiejne. Hvis du er i tvivl, skal du sørge for at få en nøje instruktion fra tandlægen.
Derudover er det vigtigt, at du hver 3. måned får en tandrodsrensning. En tandrodsrensning kommer helt ned i de dybe lommer i tandkødet, og tandlægen fjerner tandsten og bakteriebelægninger på tandkroner og rodoverflader i de fordybede lommer.
En udvidet paradentosebehandling foregår ved, at tandlægen fjerner noget af dit tandkød, så tandkødslommerne bliver mindre og lettere at holde rene og bakteriefrie.
Hvis du får behandling for din parodontose, kan tandkødet blive sundt igen, men tandens støttevæv kan ikke gendannes. Derfor kan løse tænder i nogle tilfælde blive mindre løse, hvis de behandles, og du selv yder en aktiv indsats ved at rengøre munden dagligt.
Hos PLUS1 abefaler vi derfor, at du børster tænder to gange dagligt for at fjerne bakterier og plak. Tandtråd er også et vigtigt hjælpemiddel, og mange er ikke klar over betydningen af tandtråd, da de fleste tror, at tandbørstning kan klare det hele.
Tandbørstning kan dog ikke alene fjerne alle former for bakterier og plak, så derfor er det vigtigt, at du bruger tandtråd 1 gang om dagen. Derudover er det en god idé at bruge tandtråd om aftenen, så du hindrer væksten af bakterier i løbet af natten.
Det er helt normalt at opleve ømhed og blødning fra tandkødet, når du anvender tandtråd de første par gange.
Det er nemlig et tegn på, at ophobninger af bakterier og plak fra det lettere betændte tandkød er blevet fjernet, og helingen er i gang efter den lettere infektion.
Ømhed og blødning fra tandkødet vil aftage med tiden, men hvis du stadig oplever en vedvarende blødning, bør du søge råd og vejledning hos tandlægen.
Parodontose er en af de tandlægeydelser, der har den største støtte fra det offentlige.
Prisen for en parodontosebehandling (udvidet tandrensning) er reguleret af det offentlige. Prisen er derfor ens hos alle tandlæger i Danmark.
Bestil en parodontosebehandling her.
Arne Jacobsens Allé 16, 2. sal
2300 København S
ÅBNINGSTIDER
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lørdag
9.00 – 19.00
8.00 – 19.00
8.00 – 16.00
7.00 – 13.30
8.00 – 16.00
9.00 – 15.00
*Åbent udvalgte lørdage
ÅBNINGSTIDER
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lørdag
7.00 – 19.00
8.00 – 19.00
8.00 – 14.30
8.00 – 17.00
7.00 – 14.00
9.00 – 15.00
*Åbent udvalgte lørdage
Banegårdspladsen 1, 10. sal
1570 København V
ÅBNINGSTIDER
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lørdag
9.00 – 16.00
8.30 – 17.30
8.30 – 15.00
8.30 – 14.30
8.30 – 14.00
9.00 – 14.00
*Åbent udvalgte lørdage
Lægecentret 1. sal nr. 193
2610 Rødovre
ÅBNINGSTIDER
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lørdag
7.00 – 19.00
7.00 – 19.00
7.00 – 15.00
7.00 – 19.00
8.00 – 15.00
8.00 – 14.00
*Åbent udvalgte lørdage
Hos PLUS1 følger vi Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og du er velkommen hos os, også selvom vi ikke giver hånd.
Vores Tandlægeklinikker har et højt hygiejneniveau og følger strenge hygiejneregler. Du kan derfor trygt gå til tandlæge.
Du kan kun få tid til tandlægen, hvis du er syntomfri. Husk at bruge mundbind og at spritte af.