Paradentose

Hvad er paradentose?

Paradentose (også kaldet parodentose eller parodontitis) er betændelse i tandkødet, der nedbryder knoglen omkring tænderne. Fremskreden parodontose medfører derfor ofte løse tænder, som i værste fald må fjernes. Parodontose være årsag til dårlig ånde, blødende tandkød, smerter og tandbylder.

Hvem får parodontose?

Parodontose er en meget udbredt sygdom, der rammer op mod 80 % af alle danskere på et tidspunkt i deres liv. Det er ofte personer over 40, men også yngre mennesker risikerer at blive ramt af parodontose. Jo tidligere man rammes af parodontose, des mere alvorligt er angrebet som regel.

Hvordan opdager man parodontitis?

Vi undersøger altid for begyndende parodontitis under de regelmæssige eftersyn. Da parodontitis oftest udvikles langsomt over en årrække, er de regelmæssige eftersyn vigtige, så en tidlig forebyggende indsats kan sættes ind. Har man først fået konstateret paradentose, er det som regel nødvendigt med 2-4 kontrolbesøg om året, så man sikrer, at parodontosen ikke spredes yderligere.

Kan paradontose helbredes?

Der er gode muligheder for at helbrede parodontose, hvis den opdages på et tidligt stadie og anvisninger i god mundhygiejne følges.

Rygning øger risikoen for paradontose

Rygning øger drastisk risikoen for parodontose, da blodgennemstrømning i tandkødet forringes. Når blødningerne bliver mindre, forsvinder et af de typiske tegn på parodontose, hvilket gør det vanskeligt selv at konstatere sygdommen.

Lavt immunforsvar, diabetes & sukkersyge

Patienter med et lavt immunforsvar eller med sukkersyge har en øget risiko for at udvikle parodontose. Parodontosen øger forekomsten af bakterier, hvilket risikerer at påvirke sukkersygen. Det er derfor særligt vigtigt for patienter med diabetes, at de går regelmæssigt til kontrol og behandling af deres parodontose.

Er paradontose farligt?

Parodontose kan hos patienter med svækket immunforsvar udvikles hurtigere og med større skade til følge. Den forhøjede mængde af bakterier i blodbanen som følge af parodontosen øger risikoen for at udvikle infektioner andre steder i kroppen. Bakterierne kan i værste fald forårsage betændelse på hjerteklapperne (endocarditis). Er parodontosen meget fremskreden kan det være nødvendigt med en egentlig operation samt genopbygning af angrebet knogle.

Lider du af svær parodontose anbefaler vi, at du kontakter tandlæge Anders Hansen, som har særlig erfaring og uddannelse indenfor dette særlige område. Anders har videreuddannet sig i behandling af parodontose hos førende danske og udenlandske specialister.

Se mere om vigtigheden af at holde sine tænder fri for parodontose i artikelen fra DR.dk 4. april 2017. Se artiklen hér.