Paradentose

Hos PLUS1 bliver du behandlet af erfarne tandlæger, der er specialiseret i sygdommen paradentose (også kaldet parodontose eller parodontitis)

Her kan du læse alt om paradentose og få værdifuld viden om, hvordan du forebygger sygdommen og samtidig får den mest effektive behandling.

Hvad er paradentose?

Paradentose er en meget udbredt folkesygdom, som de fleste mennesker desværre bliver ramt af på et eller andet tidspunkt i livet.

Paradentose er en sygdomstilstand i tændernes støttevæv, så det er faktisk ikke selve tanden, der har det dårligt.

Det er en betændelsestilstand, hvor tandkødet trækker sig tilbage og vævet omkring tanden bliver nedbrudt. Med tiden bliver der derfor mindre og mindre væv, som tanden kan sidde fast i.

Det vil sige, at en fremskreden parodontose kan forårsage løse tænder. Det er en længerevarende proces, men hvis du går rundt med ubehandlet parodontose i mange år, vil du langsomt begynde at miste dine tænder.

Paradentose

Har jeg paradentose?

Tandkødsbetændelse, der kan føre til parodontose, kan sammenlignes med et skjult sår i munden. Desværre går rigtig mange mennesker rundt med ubehandlet paradentose, fordi de ikke kan se og mærke nogen symptomer.

Du skal være meget opmærksom på ømhed og blødning, næste gang du børster tænder eller bruger tandtråd. Det er nemlig et tegn på, at du har tandkødsbetændelse. 

Derfor er det meget vigtigt, at du er ekstra omhyggelig med din mundhygiejne. Hvis du stadig er i tvivl, skal du kontakte tandlægen og få råd og vejledning.

Hvorfor opstår paradentose?

Din mundhygiejne er en helt afgørende faktor for, at du kan forebygge parodontose. Derfor er det meget vigtigt, at du børster dine tænder korrekt og bruger tandtråd jævnligt.

Bakterier sætter sig nemlig langs tandkødet, nede i tandkødslommerne og i fordybninger i tænderne. Det betyder, at tandkødsbetændelse, der ikke behandles, kan udvikle sig til paradentose.

Paradentose kan ofte føre til dårlig ånde, da bakterierne i munden nedbryder madresterne og skaber ildelugtende svovlbrinteforbindelser.
Det er derfor vigtigt, at du med jævne mellemrum får en grundig tandrensning hos tandlægen.

Er paradentose arveligt?

Selvom du har en god mundhygiejne og er flittig til at rengøre dine tænder, kan du stadig blive ramt af paradentose. Nogle mennesker er nemlig arveligt disponeret for at udvikle sygdommen.
Derudover har du en særlig risiko for at udvikle paradentose, hvis du:

  • Ryger
  • Har dårlig mundhygiejne
  • Har diabetes
  • Har nedsat immunforsvar
  • Lider af stress

Hvordan behandler man paradentose?

Det vigtigste omkring parodontosebehandling er din egen indsats og personlige mundhygiejne. Hvis du er i tvivl, skal du sørge for at få en nøje instruktion fra tandlægen. 

Derudover er det vigtigt, at du hver 3. måned får en tandrodsrensning. En tandrodsrensning kommer helt ned i de dybe lommer i tandkødet, og tandlægen fjerner tandsten og bakteriebelægninger på tandkroner og rodoverflader i de fordybede lommer. 

En udvidet paradentosebehandling foregår ved, at tandlægen fjerner noget af dit tandkød, så tandkødslommerne bliver mindre og lettere at holde rene og bakteriefrie.

Kan paradentose helbredes?

Hvis du får behandling for din parodontose, kan tandkødet blive sundt igen, men tandens støttevæv kan ikke gendannes. Derfor kan løse tænder i nogle tilfælde blive mindre løse, hvis de behandles, og du selv yder en aktiv indsats ved at rengøre munden dagligt. 

Hos PLUS1 abefaler vi derfor, at du børster tænder to gange dagligt for at fjerne bakterier og plak. Tandtråd er også et vigtigt hjælpemiddel, og mange er ikke klar over betydningen af tandtråd, da de fleste tror, at tandbørstning kan klare det hele.

Tandbørstning kan dog ikke alene fjerne alle former for bakterier og plak, så derfor er det vigtigt, at du bruger tandtråd 1 gang om dagen. Derudover er det en god idé at bruge tandtråd om aftenen, så du hindrer væksten af bakterier i løbet af natten.

Det er helt normalt at opleve ømhed og blødning fra tandkødet, når du anvender tandtråd de første par gange.

Det er nemlig et tegn på, at ophobninger af bakterier og plak fra det lettere betændte tandkød er blevet fjernet, og helingen er i gang efter den lettere infektion.

Ømhed og blødning fra tandkødet vil aftage med tiden, men hvis du stadig oplever en vedvarende blødning, bør du søge råd og vejledning hos tandlægen.

Hvad koster en paradentosebehandling?

Parodontose er en af de tandlægeydelser, der har den største støtte fra det offentlige.
Prisen for en parodontosebehandling (udvidet tandrensning) er reguleret af det offentlige. Prisen er derfor ens hos alle tandlæger i Danmark.

Bestil en parodontosebehandling her.