Rodbehandling

Hvorfor skal din tand rodbehandles?

Huller i tænderne (caries) er den hyppigste årsag til, at din tand skal rodbehandles. Derfor er det vigtigt, at du møder op til de regelmæssige tandeftersyn, så du mindsker risikoen for en potentiel rodbetændelse.

Hvis du går rundt med et ubehandlet hul i tanden, opstår der med tiden en infektion i tandens nerve, da bakterierne trænger ind i tandens nerve.

Nerven i tanden forsynes med næringsstoffer fra blodkar, som kommer ind igennem tanden ved rodspidsen. Betændelse i tandnerven lukker for blodforsyningen og de nødvendige næringsstoffer. Det betyder, at tandnerven henfalder og dør.

En rodbehandling renser inde i selve tanden og i tandkanalerne, og tandlægen fjerner derfor alt nervevævet inde i tanden.

Knækket tand?

Der kan opstå betændelse i nerven, hvis din tand knækker på en uheldig måde, så nerven blottes og inficeres med bakterier. Ved uheld og fald kan tanden få et slag (traume), der overriver blodforsyningen til tandens nerve, så nerven henfalder og dør langsomt. Det betyder, at tanden ofte skal rodbehandles.

Smerter før en rodbehandling

Du kan opleve smerter, når nerven i tanden dør, men du kan også opleve smerter på grund af betændelsestilstanden omkring rodspidsen, da betændelsen er fanget i et hulrum og ikke kan komme ud.

Dette vil oftest medføre en tandpine. En rodbehandling er derfor den eneste løsning, når der er en betændelsestilstand i tandens nerve.

Hvor lang tid tager en rodbehandling?

Der findes både akutte og planlagte behandlinger.

Hvis du har akut tandpine, vil tandlægen bedøve dig, åbne tanden og fjerne den øverste del af nerven ved at udføre en nødbehandling. Formålet er, at du hurtigst muligt går fra en smertefuld til en smertefri tilstand.

Denne behandlingsform tager ca. 20 min. Derefter vil du få tilbudt en ny tid til selve rodbehandlingen, da den er langt mere tidskrævende.

En planlagt behandling kan tage op til halvanden time. Årsagen til dette er, at alle tandkanaler skal renses og desinficeres meget grundigt, inden tandlægen laver en bakterietæt rodfyldning. Der er også stor forskel på, om det er en kindtand eller fortand, da en kindtand kan have helt op til fire kanaler, som skal renses og rodfyldes.

I de fleste tilfælde forløber en rodbehandling 100 % smertefrit, men du vil altid være i stand til at bede om mere bedøvelse, hvis du har brug for det.

Smerter efter en rodbehandling

Det er helt normalt at opleve smerter efter en behandling, og nogle gange kan de vare op til 2 dage. Det er heldigvis de færreste, der oplever stærke smerter, men hvis du oplever vedvarende eller tiltagende smerter, skal du kontakte tandlægen.

Tiden efter en rodbehandling

En rodbehandling lykkes i 80 – 85 % af alle tilfælde, da resultatet afhænger af betændelsestilstanden efter første behandling. Hvis betændelsen ikke forsvinder efter første behandling, vil tandlægen vurdere, om en rodspidsoperation er nødvendig.

Der er ingen garanti for, at behandlingen altid lykkes da det afhænger af tandens rødder, kanaler og generelle tilstand. Når din tand er blevet betændelses- og symptomfri, vil tandlægen lukke kanalerne med en fyldning.

Derfor er det vigtigt, at du får bestilt en ny tid, så behandlingen afsluttes korrekt. En rodbehandlet tand er en svækket tand med forhøjet risiko for fraktur. Derfor anbefaler vi, at der bliver sat en krone på tanden, så risikoen for at tanden knækker mindskes.

Hvad koster en rodbehandling?

Prisen på en rodbehandling afhænger af tandens rodkanaler. Dine fortænder har oftest én kanal, mens der i dine kindtænder kan være helt op til tre eller fire kanaler, hvilket gør det til en mere kompleks og tidskrævende behandling.

Se vores tandlægepriser her