Rodbehandling

Hos PLUS1 tilbyder vi en smertefri og topprofessionel rodbehandling til en attraktiv pris

Hvorfor skal din tand rodbehandles?

Inde i tanden er der en nerve. Den kan blive beskadiget, hvis tanden får et slag, bliver angrebet af bakterier eller hvis en fyldning eller krone ligger for tæt på nerven.

En rodbehandling renser inde i selve tanden og i tandkanalerne. Din tandlæge fjerner alt nervevævet inde i tanden, fordi nerven enten er død eller har taget så meget skade, at den ikke kan blive rask igen. 

Det er grunden til, at tandlægen vælger at lave en rodbehandling. En død tandnerve bliver nedbrudt stille og roligt, hvilket medfører betændelse omkring rodspidsen.

Du kan opleve smerter, når nerven i tanden dør, men du kan også opleve smerter på grund af betændelsestilstanden omkring rodspidsen, da betændelsen er fanget i et hulrum og ikke kan komme ud. Dette vil oftest medføre en tandpine.

Hvis du har et ubehandlet hul i tanden (cariesangreb), vil bakterierne komme så langt ind til nerven, at nerven tager skade. Der findes ikke nogen tommelfingerregel på dette område, da en bakterieproces er meget individuel fra person til person. Det betyder, at du kan opleve både en smertefri og smertefuld proces.

Hvor lang tid tager en rodbehandling?

Der findes både akutte og planlagte rodbehandlinger.

Hvis du har akut tandpine, vil tandlægen bedøve dig, åbne tanden og fjerne den øverste del af nerven ved at udføre en nødbehandling. Formålet er, at du hurtigst muligt går fra en smertefuld til en smertefri tilstand.

Denne behandlingsform tager ca. 20 min. Derefter vil du få tilbudt en ny tid til selve rodbehandlingen, da den er langt mere tidskrævende.

En planlagt rodbehandling kan tage op til halvanden time. Årsagen til dette er, at alle tandkanaler skal renses og desinficeres meget grundigt, inden tandlægen laver en bakterietæt rodfyldning. Der er også stor forskel på, om det er en kindtand eller fortand, da en kindtand kan have helt op til fire kanaler, som skal renses og rodfyldes.

I de fleste tilfælde forløber en rodbehandling 100 % smertefrit, men du vil altid være i stand til at bede om mere bedøvelse, hvis du har brug for det.

Smerter efter en rodbehandling

Det er helt normalt at opleve smerter efter en rodbehandling, og nogle gange kan de vare op til 2 dage. Det er heldigvis de færreste, der oplever stærke smerter, men hvis du oplever vedvarende eller tiltagende smerter, skal du kontakte tandlægen.

Tiden efter en rodbehandling

En rodbehandling lykkes i 80 – 85 % af alle tilfælde, da resultatet afhænger af betændelsestilstanden efter første behandling. Hvis betændelsen ikke forsvinder efter første behandling, vil tandlægen vurdere, om en rodspidsoperation er nødvendig. 

Der er ingen garanti for, at behandlingen altid lykkes da det afhænger af tandens rødder, kanaler og generelle tilstand. Når din tand er blevet betændelses- og symptomfri, vil tandlægen lukke kanalerne med en fyldning.

Derfor er det vigtigt, at du får bestilt en ny tid, så behandlingen afsluttes korrekt. En rodbehandlet tand er en svækket tand med forhøjet risiko for fraktur. Derfor anbefaler vi, at der bliver sat en krone på tanden, så risikoen for at tanden knækker mindskes.

Hvad koster en rodbehandling?

Prisen på en rodbehandling afhænger af tandens rodkanaler. Dine fortænder har oftest én kanal, mens der i dine kindtænder kan være helt op til tre eller fire kanaler, hvilket gør det til en mere kompleks og tidskrævende behandling. 

Se vores tandlægepriser her