Tandbroer

Tandbro eller implantat – hvad er bedst?
Når du mangler en tand og skal vælge imellem en tandbro eller et implantat, er det vigtigt, at du forstår forskellen.

En traditionel tandbro kræver slibning af nabotænder for den manglende tand, mens et tandimplantat ikke involverer andre tænder. Tandlægen vil oftest vælge en implantatløsning, hvis nabotænderne til den mistede tand er helt intakte.

En tandbro bliver koblet fast på de omkringsiddende nabotænder og er en fast erstatningskonstruktion, der ikke kan tages ud af munden efter behov.

En tandbro kræver 2 nabotænder. Derfor kan man ikke erstatte den bagerste tand i tandrækken, da den bagerste bropille mangler. En tandbro kan også laves, hvis du mangler flere tænder.

Vores tandbroer bliver lavet med fokus på funktionalitet og udseende, så du både kan tygge igen og har lyst til at vise dit smil frem

Derfor kan en tandbro være en god løsning, hvis:

 • Du har nedsat immunforsvar pga. sygdom og ikke tåler tandimplantater 
 • Du har paradentose, hvilket øger risikoen for, at du mister tandimplantatet
 • Dine tænder, som skal bære tandbroen, er meget udborede pga. gamle tandplomber
 • Din økonomiske situation vægter tungest (implantat er oftest dyrere end traditionel tandbro)
 • Du ikke har tilstrækkeligt med kæbeknogle, og en knogleopbygning bliver vanskelig at udføre for tandlægen.
 • Du vil minimere ventetiden, da du skal vente 4-6 måneder, før tandlægen kan sætte et tandimplantat på plads på grund af knogleheling og belastning.
 • Du ryger tobak, fordi der er stor risiko for, at et tandimplantat afstødes af kroppen pga. dårlig helingsevne
Tandbro uden slibning af nabotænder

Når du mangler en tand, er der også mulighed for at få cementeret en såkaldt klæbebro. Den minder om en traditionel tandbro, men bliver kun anvendt til fortænder, da klæbebroer ikke kan bruges til at erstatte manglende tyggetænder.

Tandlægen limer klæbebroen fast på bagsiden af en naturlig tand. En klæbebro kræver derfor minimal slibning.

Selve behandlingen er meget simpel, hvilket betyder, at vi kan udføre den helt uden bedøvelse.

Fordelen ved en klæbebro:

 • Omtrent 50 % billigere end et implantat
 • Ligner en naturlig tand
 • Skånsom behandling
 • Kræver minimal slibning af naturlig tand
Ulemper ved traditionel tandbro

Du vil være ekstra følsom overfor kulde og varme de første måneder efter behandlingen, men med tiden aftager overfølsomheden og går i sig selv.

Broen kan løsne sig. Det sker meget sjældent på grund af den moderne teknologi, som vi arbejder med, men det er meget vigtigt, at du hurtigt får sat broen fast igen, da der nemt kommer bakterier og caries under en løs bro.

Porcelænet kan splintre, og der kan opstå små brud. I langt de fleste tilfælde kan skaden repareres eller afglattes, men i nogle tilfælde er det nødvendigt at lave broen om.

Hvis du skærer tænder eller bider hårdt, er der risiko for brud på broen eller roden. Vi anbefaler derfor en bidskinne til aflastning. Broer på de bagerste kindtænder (stort tyggetryg) risikerer oftere et brud, og hvis broen knækker, skal den laves om

Din tandnerve kan tage skade efter slibning. Nogle gange er det nødvendigt at fjerne en del af den sunde tandsubstans for at få plads til broen. Der kan opstå vedvarende smerter, og tanden må derfor rodbehandles. Selve broen forbliver dog intakt, da man laver en lille åbning i broen, der efterfølgende fyldes med plast

Rodstifter, der giver tanden stabilitiet og forankring, kan svække tandroden, hvilket kan få tanden/roden til at knække ved hård belastning. Det sker meget sjældent, men vil i de fleste tilfælde betyde, at både tand og bro skal fjernes.

Ulemper ved Klæbebro

Der er få ulemper ved en klæbebro, da det er en simpel og skånsom behandling. Dog kan der være en risiko for brud (porcelænet). Mindre bud kan repareres med plast, men et stort brud vil kræve en helt ny bro.

Desuden er det vigtigt, at porcelænstanden ikke udsættes for hård belastning, da hele tanden kan knække.

Tandbro – sådan er behandlingsforløbet

Tandlægen borer bropillerne (nabotænderne) i rette facon og tager et tandaftryk til broen, der bliver sendt til vores tekniker på et tandlaboratorie. Vi samarbejder kun med de bedste danske og svenske teknikere, så derfor er du sikret en bro af meget høj kvalitet.

Det tager 14 dage for teknikeren at fremstille broen, hvorefter broen kan cementeres og behandlingen er færdig.

Behandlingsforløbet foregår derfor i 3 faser:

 • Slibning af tænderne på tandklinikken
 • Fremstilling af tandbro på tandlaboratorie
 • Påsættelse af tandbro på tandklinikken

Inden tandlægen påsætter broen i klinikken, kan der være behov for en mindre slibning, der kun tager få minutter. Det vigtigste er nemlig, at broen passer perfekt ind med resten af dine tænder.

Hvor lang tid holder en tandbro?

En tandbro bliver selvfølgelig slidt med tiden, da den dagligt belastet med en kraft, der kan være flere hundrede kilo. Derfor vil en tandbro holde ca. 20-25 år. Holdbarheden afhænger også af antallet af tænder, den tilstand, de bærende tænder har, din alder, bidstyrke og din personlige mundhygiejne.

Kan andre se, at jeg har en tandbro?

Svaret er både ja og nej. Men som udgangspunkt vil andre ikke kunne se det, da tandbroer på fortænderne altid vil blive udført i helkeramik (porcelæn). Tandlægen sørger samtidig for at indfarve tandbroen, så det matcher med dit tandsæt.

Hvad koster en tandbro?

Hos PLUS1 er vi meget åbne om vores priser, som du kan se her.

Prisen på en tandbro varierer og afhænger af sværhedsgraden og kompleksiteten.

En tandbro i porcelæn koster ca. 6.500 kr. pr. tand.

Du er altid velkommen til at ringe eller booke en gratis konsultation.