Tandeftersyn

Regelmæssige tandeftersyn er vejen til pæne og sunde tænder

Et tandeftersyn er en grundig undersøgelse, hvor tandlægen undersøger dine tænder og generelle helbredstilstand i munden.

Formålet er, at tandlægen kan få sig et overblik med henblik på at være forebyggende. Det betyder, at tandlægen kigger efter huller (cariesangreb) i tænderne og betændelse i tandkødet (paradentose).

Tandlægen kigger også efter tegn på alvorlige sygdomme som fx mundhulekræft. Det er desværre ikke alt, som tandlægen kan se med det blotte øje, så derfor anbefaler vi altid et røntgenbillede, som giver et mere klart og detaljeret billede af mundens helbredstilstand.

Digitale røntgenbilleder

Caries og betændelsestilstande i kæben kan oftest kun ses på røntgenbilleder. Når det bliver opdaget i tide, vil du potentielt ses undgå tandrodsbetændelse, rodbehandling, cyster og knoglesvind.

Ved et tandeftersyn er det dog ikke altid nødvendigt med et røntgenbillede.

Tandlægen vurderer nemlig din tandsundhed ved undersøgelsen – og om det er nødvendigt med et røntgenbillede – for at kunne afgøre, om der er risiko for sygdomme i tænderne eller kæbeknoglen.

Vores topmoderne tandlægestole har indbygget digital røntgen, der giver skarpere billeder og behøver mindre stråling end almindelige røntgenbilleder.

Desuden kan vi gemme dine røntgenbilleder på vores elektroniske journaler, så du kan få dem tilsendt per e-mail.

Hvor ofte skal jeg til tandlæge?

Tandlægen laver altid en individuel vurdering af dine tænder En indkaldelse til et tandeftersyn er derfor efter behov.

Pr. 1 april 2015 har Tandlægeforeningen indført nye ydelser og regler for tilskud til tandeftersyn. Det betyder, at du bliver inddelt i en gruppe (grøn, gul eller rød), der fastsætter, hvor ofte du skal komme til eftersyn – og hvor mange eftersyn du er tilskudsberettiget til.

Er du ny patient, skal du selv bestille en tid til et tandeftersyn. Her får du at vide, hvilken gruppe du tilhører, og hvor ofte du skal komme.

Grøn, gul eller rød?

Alle tandlæger skal i følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer inddele alle patienter i grønne, gule og røde kategorier. De forskellige kategorier bestemmer, hvor ofte du skal have tjekket tænderne.

Er du grøn?

Du tilhører den grønne kategori, hvis du ikke har aktiv sygdom i tænderne, tandkødet eller i mundhulen. Hvis du er grøn, vil du blive indkaldt til undersøgelse med 12-24 måneders mellemrum.

I forbindelse med hver enkelt undersøgelse vil du kunne få en tandrensning med tilskud fra din region. Du kan sagtens bede om at få tænderne renset oftere, men der er kun tilskud til tandrensninger til grønne patienter maksimalt én gang om året. Vælger du at få en tandrensning hyppigere, skal du selv betale for behandlingen.

Er du gul?

Du er i den gule kategori, hvis du har aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, samtidig med at tandlægen vurderer, at du kan få en bedre sundhedstilstand ved at holde igen med søde sager, stoppe med tobaksrygning og være endnu grundigere med tandbørsten og tandtråden.

Som gul patient vil du blive indkaldt til én eller flere fokuserede kontrolundersøgelser i løbet af året. Du vil i det omfang, der er nødvendigt i forhold til din sygdom, få tilskud til mere end én tandrensning om året.

Er du rød?

Du er i den røde kategori, hvis du har aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, og tandlægen vurderer, at du ikke er i stand til selv at gøre det bedre og derfor har behov for hyppigere tandlægebesøg.

Tandlægen sætter forebyggelse og behandling i gang, og du vil blive indkaldt efter behov – typisk oftere end en gul patient. Du får tilskud til den nødvendige forebyggende og kontrollerende behandling, herunder tandrensninger.

Få en behandlingsplan

Hos PLUS1 laver vi altid en behandlingsplan, og vi gør dig opmærksom på de behandlinger og forebyggende foranstaltninger, der er nødvendige for at holde tænderne sunde og raske. Behandlingsplanen giver dig et overblik over de fremtidige udgifter, så du får mulighed for at planlægge derefter.

Husk, at regelmæssige undersøgelser sikrer, at eventuelle problemer tages i opløbet, så du undgår ødelagte tandsæt, store behandlinger og dyre tandlægeregninger.

Hvad koster et tandeftersyn?

Prisen for et tandeftersyn er reguleret af det offentlige, og du betaler derfor det samme beløb hos alle tandlæger i Danmark.

Se vores tandlægepriser her