Tandkroner

Hvad er en Tandkrone?

Hvis du har knækket et større stykke af en tand, kan det ofte være nødvendigt at lave en tandkrone, der dækker tandens sider og top. Det er vigtigt for holdbarheden og kronens udseende, at den er udført af de bedste materialer. tandkronen er et lille kunstværk i sig selv, der skal falde naturligt sammen med de øvrige tænders form og farve.

En fortandskrone skal ligne de øvrige tænder for ikke at se kunstig ud. Vi tager derfor et billede af dine tænder med vores special kamera så vores tekniker udfra billedet kan lave en krone som ligner dine øvrige tænder. Teknikeren laver udfra billederne farvespil, streger og pletter m.v. i kronen så den ligner dine øvrige tænder.

Hvad er en tandkrone lavet af?

Selve kronen laves af en tandtekniker. Porcelænskroner (fuldkeramiske tandkroner) er i dag det foretrukne krone materiale, da de nye porcelæner på markedet (E-max, Zirkonium) i styrke matcher guld, og æstetisk overgår alle andre tandkroner. Endvidere er bindingen til resttanden mellem porcelæn og tand mange gange stærkere end mellem porcelæn og guld, da man kan anvende de såkaldte plastcementer der er særligt egnede til porcelænskroner.

Guldkroner anvendes i dag sjældent, da de ikke længere er stærkere end de stærkeste porcelænskroner. Guldkroner kan dog stadig være at foretrække hvis kronen for eksempel skal tilpasses en unitor (delprotese), da guld er er mere blødt materiale og derfor nemmere at forme.

MK kroner (metal-keramik kroner eller ædelmetalkroner) er tandkroner med en kerne af biokompatibelt stål. Disse kroner er ofte ikke så æstetisk pæne som fuldkeramiske kroner (porcelænskroner), men anvendes fx hvis resttanden er stærkt misfarvet, da denne kan give et misfarvet skær gennem porcelænet. Dog findes der i dag andre alternativer som fx zirkoniumkronen, der er en fuldkeramisk krone uden gennemskin, så MK kronen anses for at være på vej ud af markedet.

Tandkroner kan også anvendes som led i kosmetiske behandlinger til at dække grimme, skæve eller slidte tænder.

Hos PLUS1 bruger vores teknikkere og tandlæger lang tid med at sikre at kronen passer perfekt til tanden for at sikre imod fremtidige komplikationer.