Tandkroner

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone beskytter en svækket tand ved at omslutte den med et meget stærkt materiale. Du kan sammenligne en tandkrone med en ”hjelm”, der bliver sat oven på den svækkede tand, så tanden får den ønskede styrke tilbage.

For at få plads til tandkronen, skal tandlægen fjerne noget tandsubstans. Derfor skal tanden slibes efter faglige principper, der handler om mængde, vinkler og hældninger. Formålet er, at kronen får den nødvendige plads og tilpasning, så den sidder helt fast og passer perfekt til dig.

På mange måder er tandkronen et lille kunstværk i sig selv, der skal flettes naturligt sammen med de øvrige tænders form og farve.

På denne side kan du læse alt om tandkroner:

  • Hvornår der er behov for en krone

  • Hvordan en tandkrone laves

  • Hvad en krone består af (materiale)

  • Smerter under og efter kronebehandling

  • Løs tandkrone – Hvad skal du gøre?

Har jeg en svækket tand?

Som du allerede ved, behandler vi en svækket tand med en krone. De nedenstående forhold er typiske årsager til, at du har en svækket tand, der netop bør kronebehandles:

  • Du har en rodbehandlet kindtand (rodbehandlede tænder er svækkede og kan knække, hvis de ikke bliver kronebehandlet)
  • Din tand har været udsat for et traume (slag), og størrelsen af det mistede tandfragment gør, at en plastfyldning ikke har den nødvendige styrke
  • Din tand er udsat for et stort cariesangreb
  • Din tand har store og utilstrækkelige plast- og eller sølvfyldninger
  • Din tand har dybe revner (infraktioner)

Der er stor risiko for, at du kan miste en svækket tand, hvis tandlægen ikke kronebehandler den og giver tanden den nødvendige styrke.

Formålet med at lave en krone er at genskabe tandens funktion og udseende. Vi opdeler tanden i ”krone” og ”rod”. Tandens krone er den hvide del, og tandens rod er under tandkødsranden, der fæstner tanden i kæbeknoglen.

Tandlægen sætter kronen oven på den resterende tandsubstans og bruger derfor tandens egen rod. I tilfælde af for lidt tandsubstans kan tandlægen forhøje den resterende tandstub med plast eller metal.

Hvis din tand er rodbehandlet, kan det være nødvendigt at bruge en stift til tandens rødder. Formålet er at sikre, at opbygningen og kronen kan sidde godt fast.

En krone fremstilles ofte på et dentallaboratorium af en tekniker eller på selve klinikken, hvis tandlægen har udstyret til det.

Har jeg brug for en tandkrone?

Sølvfyldninger hos tandlægen er knapt så udbredt længere, men der er stadig mange mennesker i Danmark, der går rundt med en sølvfyldning (amalgamfyldning).

En sølvfyldning reagerer på kulde- og varmeændringer ved enten at trække sig sammen eller udvide sig.

Det betyder, at tanden er udsat for tryk og spændinger, men tanden er ikke fleksibel og giver sig derfor ikke.

Med tiden risikerer du, at tanden får revner eller brud, og tanden kan derfor knække. Tandlægen kan udskifte din sølvfyldning med en plastfyldning, men nogle gange er der så lidt tandsubstans tilbage, at vi anbefaler en krone i stedet for.  

En rodbehandlet tand har ikke meget tandsubstans tilbage. For under en rodbehandling fjerner tandlægen ikke blot tandsubstans, men også blodkar og nerver, hvilket betyder, at din tand føles mere skrøbelig og porøs.

Derfor anbefaler vi altid, at der sættes en krone på en rodbehandlet tand i kindtandsregionen, så risikoen for, at din tand knækker eller helt mistes bliver markant mindre.

Det er især vigtigt, at dine kindtænder har den fornødne styrke til at knuse maden, da du ellers vil føle dig hæmmet, når du skal spise. Nogle gange kan tandlægen sætte en krone på lige efter en rodbehandling, og andre gange skal der gå mellem 6-12 måneder, hvor der er en midlertidig plastfyldning i tanden.

I denne periode kan tandlægen vurdere, om rodbehandlingen er vellykket, hvorefter en krone kan sættes på tanden.

Hvordan laves en tandkrone?

Ved dit første besøg skal tandlægen klargøre tanden, så der bliver gjort plads til kronen. Tandlægen bedøver tanden og fjerner omtrent 1,5 mm tandsubstans hele vejen rundt samt i højden.

Dernæst tager tandlægen et aftryk, som sendes til teknikeren. Der tages også et aftryk af de modstående tænder, så teknikeren kan fremstille kronen på en måde, så den passer helt perfekt til din mund.

For at beskytte den resterende tandstub, mens du venter på kronen (ca. 14 dage), skal du gå rundt med en midlertidig krone, der er fremstillet af plast. Den midlertidige krone sørger for, at du kan smile og tygge normalt. Den sørger også for at holde nabotænderne på plads, så de ikke ”vandrer” rundt. Afslutningsvis tager tandlægen et røntgenbillede for at sikre, at kronen passer perfekt.

Hvad består en krone af?

Hos PLUS1 benytter vi kun fuldkeramiske kroner, der i øjeblikket er den allernyeste teknologi inden for feltet. Årsagen er, at de fuldkeramiske kroner er slidstærke og kan modstå en hård tyggekraft.

De består oftest af glaskeramik, som kan være forstærket af forskellige materialer. De fuldkeramiske kroner har en kerne af det ultrastærke materiale zirconia, hvorpå der er påbrændt keramik.

Afhængig af placering og belastning vælger vi selvfølgelig den kronetype, der passer bedst til tanden, så risikoen for brud eller revner minimeres. Fuldkeramiske kroner er samtidig meget æstetiske, og de ligner en naturlig tand på en prik.

Hvor lang tid holder en krone?

Som udgangspunkt kan en tandkrone holde mellem 15-20 år, men der er mange forskellige faktorer, der påvirker holdbarheden. Hvis du passer rigtig godt på din tandkrone, så kan den i princippet holde hele livet.

Du passer allerbedst på din tandkrone ved at opretholde en god mundhygiejne. Det betyder, at du skal være flittig med tandbørsten og tandtråden, så du undgår problemer med paradontose og caries under kronen.

Tandkrone – Smerter under og efter behandling

Under en kronebehandling vil du ikke opleve smerter, da tandlægen selvfølgelig bedøver dig.

En kronebehandling indebærer, at tanden slibes for at få den rette form til selve kronen. Du vil typisk opleve smerter eller ubehag efter behandlingen i form af temperaturfølsomhed og ømhed i tandkødet.

Derudover kan du opleve ubehag eller smerter, når du spiser, da kronen bliver belastet. Alle disse symptomer er helt almindelige og forsvinder i de fleste tilfælde efter en uges tid.

I sjældne tilfælde kan du opleve smerter helt op til 6 måneder efter en kronebehandling, men de fleste er symptomfrie efter så lang tid. Hvis du oplever smerter, skal du huske at kontakte os, så vi kan afhjælpe problemet.

Hvis du oplever vedvarende smerter, er det et tegn på, at noget er galt. Tandroden eller nerven kan være årsagen til de vedvarende smerter, hvis der er en åbning ind til tandens nervekammer.

Når tandlægen sætter en krone på, kan der skabes et tryk i tanden, da eventuel betændelse ikke kan få afløb.

I sådan et tilfælde kan det være nødvendigt at rodbehandle tanden. Vi vil naturligvis undersøge, om nerven er blevet beskadiget og derfra vurdere, hvilken behandling der egner sig bedst til dig. 

Har du et hårdt bid eller skærer du tænder om natten, anbefaler vi altid en bideskinne, fordi der er stor risiko for, at porcelænet på kronen bliver svækket og knækker med tiden.

Min tandkrone er løs 

Kan du rokke din krone frem og tilbage, er det et tydeligt tegn på, at kronen sidder løst.

En løs krone forringer dit bid og øger risikoen for, at den naturlige tand under kronen angribes af caries. Derudover kan en løs krone forårsage komplikationer og yderligere behandling.

Derfor er det vigtigt, at du kontakter tandlægen hurtigst muligt – også selvom du blot har en mistanke.

Hvis du møder ind med en løs krone, vil tandlægen rengøre og sætte den på plads igen. I nogle tilfælde kan det dog være, at din tand skal opbygges med en stift. En stifttand udgør et skelet, der gør det muligt at bygge tanden op omkring den. Det betyder, at en stifttand er en tand, der har fået isat en metal- eller fiberstift.

Hvad koster en tandkrone?

Prisen for en tandkrone afhænger af placering, form og kronetype. Du kan se vores priser her