Tandlægeskræk

Hos PLUS1 er vi tandlæger med speciale i tandlægeskræk. Du kan derfor trygt vælge os.
Tandlægeskræk – hvad gør jeg?

Vi kan berolige dig med, at du ikke er den eneste. Virkeligheden er, at næsten 50 % af befolkningen, i større eller mindre grad, lider af tandlægeskræk. Hos PLUS1 er vi uddannet i at håndtere din tandlægeskræk, og du skal først og fremmest huske, at vi tager din tandlægeskræk meget seriøst – og du er aldrig nogensinde til besvær for os.

Hos PLUS1 mener vi, at mennesker er vidt forskellige, og derfor fortjener ingen at blive behandlet ens.

Det samme gælder for tandlægeskræk, der ofte bliver formidlet og portrætteret på en stereotyp måde. Vi oplever desværre også, at vores nye patienter har haft uheldige oplevelser med tandlæger, der på grund af manglende viden har tegnet et unuanceret billede af tandlægeskræk.

Vi er meget bevidste om, at tandlægeskræk viser sig på vidt forskellige måder hos vores patienter, og vores patienter har derfor behov for vidt forskellige kommunikationsformer og handlinger, der tager udgangspunkt i det enkelte individ. 

10 tegn på, at du lider af tandlægeskræk

Tandlægeskræk kan have mange forskellige udtryk og sværhedsgrader, men
hvis du kan genkende en stor del af de nedenstående faktorer, så er det et tegn på, at du med stor sandsynlighed lider af tandlægeskræk.

 • Du har ikke været til et regelmæssigt tandeftersyn i flere år.
 • Du har udviklet en generel mistillid til tandlæger.
 • Du er grundlæggende bange for, at du kommer til at få en smertefuld behandling.
 • Lyden og vibrationerne fra tandlægens udstyr gør dig automatisk nervøs.
 • Du tænker – ”det er nok bare mig, der er meget sensitiv i forhold til andre”.
 • Du undviger at tale om din nervøsitet eller angst.
 • Du har gennem årene haft ubehagelige oplevelser i form af utilstrækkeligt hensyn, mangelfuld information, fejlbehandling eller manglende aftaler om behandling.
 • Du er bange for, at tandlægepersonalet latterliggør dine tænder, tandplejevaner og manglende mundhygiejne.
 • Dine forældre eller venner har tandlægeskræk, og deres negative beretninger har været med til at påvirke og forstærke din egen nervøsitet og usikkerhed.
 • Du oplever en uhensigtsmæssig form for kontroltab, fordi et andet menneske ”overtræder” din intimsfære.
Sandheden om tandlægeskræk

Vi tager din tandlægeskræk meget seriøst. Vores erfarne tandlæger, der i øvrigt er specialiseret i at håndtere din nervøsitet og angst, ved, at der ikke findes nogen mirkakelkur for dig – også selvom andre hævder det.

For i virkeligheden er det ikke nok, at din tandlæge er sød og omsorgsfuld over for dig.

Det er selvfølgelig meget vigtigt, men det er meget mere nuanceret end det. Vi oplever jo allesammen tandlægeskræk vidt forskelligt, så det er altså noget meget personligt, der hovedsageligt afhænger af individuelle erfaringer og især kropslig sensitivitet.

Nogle mennesker med tandlægeskræk opsøger eksempelvis kognitiv terapi, så de kan blive bedre til at styre og kontrollere deres negative tankemønstre.

Andre har behov for noget mere kropsligt og sanseligt i form af musikterapi, akupunktur eller åndedrætsøvelser. Der findes også tilfælde, hvor beroligende medicin kan være nødvendigt i en periode, når angsten er meget voldsom og altoverskyggende.

Undersøgelser viser, at det ikke er realistisk at slippe angsten 100 %.
En god oplevelse uden angst og ubehag kræver nemlig et langt og intimt samarbejde med tandlægen. Det betyder, at du også skal være villig til at trække i arbejdstøjet, kigge indad og ønske en forandring.

Derfor er det vigtigt, at du finder en tandlæge, hvor der er tid, rum og tillid til at eksperimentere med forskellige løsninger, når du så endelig ligger i tandlægestolen.

Sådan behandler vi din tandlægeskræk

En tryg og tillidsfuld relation er altafgørende for, om du kan slippe af med din tandlægeskræk. Herunder kan du læse om, hvordan vi håndterer din tandlægeskræk:

 • Vores receptionister, klinikassistenter, tandplejere og tandlæger er specialiseret i at drage omsorg for dig og din tandlægeskræk.
 • Vi afsætter altid ekstra tid til dig, så du ikke skal føle dig presset på nogen som helst måde.
 • Vi skaber en tryg og tillidsfuld atmosfære, så du åbent og ærligt kan fortælle om din tandlægeskræk.
 • Vi giver os god tid til at lytte til din historie, så du frit kan fortælle, hvordan du oplever tandlægeskræk – og hvordan det egentlig er opstået. På denne måde får vi en dybere indsigt i dig, og vi er derfor bedre rustet til at afhjælpe din tandlægeskræk.
 • Vi sikrer en præcis og komplet bedøvelse, så du får en smertefri oplevelse.
 • Vi skaber rum for, at du kan stille krav til os. Det betyder, at vi går op i at lave præcise aftaler om behandlingen, behandlingstempoet og prisen, så vi har de samme forventninger.
 • Vi sørger for, at du kan bede om en pause eller om mere bedøvelse, hvis du har brug for det.
 • Der findes ingen dumme spørgsmål, og vi er altid til rådighed før, under og efter behandlingen.

Klik her –  for at bestille tid med tandlægeskræk