Tandprotese

Hvad er en tandprotese?

En tandprotese er en aftagelig løsning (gebis), som er en erstatning for manglende tænder.
En delprotese kan være en god løsning, når du har mistet én eller flere tænder. En helprotese er løsningen, hvis ingen af dine tænder kan bevares.

Delprotese

En delprotese kan bruges, selvom du kun har ganske få tænder tilbage. Delprotesen sidder fast på de resterende tænder ved hjælp af bøjler.
For at få protesen til at sidde godt på plads er det ofte nødvendigt, at tandlægen sliber en smule på de naturlige tænder. Du skal være rigtig grundig med din tandbørste på disse tænder, så der ikke kommer hul. En delprotese kan fremstilles i flere forskellige materialer.

Den bedste form for delprotese er en med et støbt stel; kaldet en unitor. Her er bøjlerne og en eventuel ganeplade fremstillet i støbt metal. Den kan udformes, så den fylder ganske lidt. Det er den nemmeste protese at vænne sig til, og det er som regel også den pæneste.

En billigere form for delprotese kan fremstilles af protesetænder, der sidder på et stykke akryl, som ligner tandkød. Den kan forsynes med bøjler af hård ståltråd, som er med til at holde protesen fast. Denne type protese bruges for det meste som en midlertidig løsning.

Helprotese

De fleste lærer ret hurtigt at bruge en helprotese. Men der kan opstå vanskeligheder, især når det drejer sig om undermunden. I overmunden kan protesen som regel fremstilles, så den suger sig fast i ganen. I undermunden ligger protesen i stedet løst på gummen. Den kan fremstilles, så kinder og tunge hjælper med at holde den på plads. Alligevel kan det være svært at vænne sig til protesen, særligt hvis du kun har lidt gumme tilbage. En helprotese kan også sættes fast på implantater ved et kliklåssystem, hvorved den sidder meget bedre fast.

Er det nemt at have en protese?

Nogle mennesker føler i starten, at deres tale lyder lidt anderledes med den nye protese. Men det er næsten altid kun forbigående, og øvelse gør mester.
Det kan ikke altid undgås, at der kommer madrester ind under protesen, når du spiser. Derfor er det en god ide at børste eller skylle protesen ofte, gerne efter hvert måltid.

Du kan godt være øm i gummerne de første dage. Hvis ømheden ikke forsvinder i løbet af nogle dage, skal du kontakte os. Du kan tage protesen ud, hvis det gør for ondt, men hav den altid på mindst en halv dag inden et eftersyn. Ellers kan det være umuligt for tandlægen at finde årsagen til ømheden. Forsøg aldrig selv at rette på protesen. Har du fået protesen umiddelbart efter, at tænderne blev fjernet, skal den passes til efter et par uger og igen efter nogle måneder, fordi gummen svinder.

Ved en delprotese kan bøjlerne også blive slappe efter nogen tids brug, så protesen ikke længere sidder fast. Det er som regel meget lidt, der skal til, for at protesen igen føles behagelig fast, men forsøg aldrig selv at bukke på bøjlerne.

Hvor længe holder en protese?

En delprotese er en god varig behandling. Hvis du sørger for at rengøre tænder og protese dagligt og passer de regelmæssige eftersyn hos tandlægen, kan du have glæde af protesen i mange år. I gennemsnit holder en protese i 5-10 år, men der er ingen faste regler for, hvor længe den nye protese kan eller skal holde. Det afhænger blandt af, hvilken type protese man anvender, hvor hurtigt gummen svinder, samt hvor hårdt du tygger.

Kan det ses, at man har fået protese?

Alle protesetænder fremstilles i dag i så naturtro farver og former, at tandlægen sammen med tandteknikeren næsten altid kan finde tænder, der ligner dine egne.
Hvis du fx har haft en enkelt mørk tand, kan dette også efterlignes på protesen, hvis du ønsker det.

En protese skal holdes ren

Uanset om du har en del- eller en helprotese, skal den holdes ren ligesom dine naturlige tænder. Hvis du stadig har egne tænder tilbage, skal de naturligvis også børstes godt for at undgå tandsygdomme.

Protesen skal tages ud, når den skal børstes. Hos tandlægen får du en grundig instruktion i, hvordan tænder og protese skal rengøres. Brug aldrig varmt vand – det kan få protesen til at ændre facon, så den ikke længere passer.
Der kan komme tandsten på protesen, ligesom tobak, rødvin, kaffe og te kan misfarve protesen. Sådanne misfarvninger skal fjernes hos tandlægen. Tag den gerne med til dine regelmæssige eftersyn.

Hvad koster en protese?

Prisen for en protese afhænger af dit behov, og hvilken type protese du vælger.

Se vores priser 

DOWNLOAD:

Tandprotese (.pdf)