Visdomstænder

Hvad er en visdomstand?

Du kan i alt få fire visdomstænder, to i overkæben og to i underkæben. Det er de sidste af dine tænder, der bryder frem. Det gør de oftest i 18-20-årsalderen, men de kan også komme senere i livet. Visdomstænder er ofte ikke til nogen stor gavn. Med tiden er menneskets kæber blevet mindre, og derfor er der af og til ikke plads til visdomstænderne, hvorfor de kan give anledning til problemer.

Skal min visdomstand fjernes?

Vi skelner mellem, om en visdomstand ikke er brudt frem i mundhulen, om den er delvist frembrudt, eller om den er helt frembrudt.

Visdomstand – ikke frembrudt

En del visdomstænder kommer aldrig frem i munden, men bliver liggende i kæben og kan ligge der uden at gøre skade. De visdomstænder skal ikke fjernes.
Imidlertid kan der af og til, måske uden at du mærker det, opstå forskellige problemer i forbindelse med de skjulte visdomstænder. Fx kan de vokse skævt og ødelægge tanden foran. Der kan også dannes en cyste omkring visdomstanden. I de tilfælde skal tanden opereres ud. Det er derfor en god ide jævnligt at få kontrolleret tilstanden hos tandlægen med røntgenbilleder.

Visdomstand – delvist frembrudt

Ofte er der kun plads til, at en del af visdomstanden bryder frem i munden. Hvis den delvist frembrudte visdomstand ikke gør nogen skade, er der ikke grund til at fjerne den.
Men hvis der opstår en dyb tandkødslomme mellem visdomstanden og tanden foran, som forringer nabotandens tilstand, skal visdomstanden opereres ud.
Der kan også let opstå betændelse i tandkødet omkring en delvist frembrudt visdomstand, da renhold er svært. Betændelse kan fx vise sig som smerte, rødme, hævelse, dårlig lugt og pus. Man kan godt vælge at behandle betændelsen med skylning og evt. antibiotika, men ofte kommer betændelsen igen, og så er det nødvendigt at operere tanden ud.

Visdomstand – helt frembrudt

Hvis din visdomstand er brudt helt frem i mundhulen og ikke giver nogen gener, skal den ikke fjernes.
Den fuldt frembrudte visdomstand sidder dog af og til skævt, og den kan genere dit sammenbid eller lave sår i kinden. I så fald skal den fjernes. Hvis der kommer hul i tanden eller i nabotanden, er det også ofte nødvendigt at fjerne visdomstanden.

Sådan fjerner tandlægen din visdomstand

Hvis din visdomstand er fuldt frembrudt i munden, så kan tandlægen ofte fjerne den ved en simpel tandudtrækning, på samme måde, som alle andre tænder kan fjernes.
Hvis din tand er delvist frembrudt eller helt gemt i kæbeknogen, er det nødvendigt at operere tanden ud. Tandlægen vil ofte selv foretage operationen, men i visse tilfælde vil du blive henvist til en at vores specialister i kæbekirurgi.
Operation af en visdomstand er smertefri. Du bliver lokalbedøvet og får smertestillende medicin.

Operationen foregår ved, at tandlægen lægger et snit i tandkødet og skubber det til side for at nå ned til tanden. Derefter fjernes tanden. Af og til skal den deles i mindre stykker, så den er lettere at få ud. Såret bliver syet sammen med et par sting, som skal fjernes efter en uges tid.

Når visdomstanden er fjernet, skal såret have ro. Derfor skal du undgå at være fysisk aktiv det første døgn efter operationen. Det er en god ide at ligge med hovedet højt, når du sover den første nat.
Af og til er der behov for at fjerne flere eller alle fire visdomstænder. I så fald er det mindst ubehageligt, hvis de bliver fjernet i én side af gangen. Herved kan du tygge med den ikke-opererede siden i helingsfasen.
Risikoen for komplikationer efter fjernelse af visdomstænder er generelt lille.

Hvad koster det at få fjernet en visdomstand?

Prisen for fjernelse af din visdomstand afhænger af, hvordan tanden ligger. Du får altid et prisoverslag, når tandlægen har undersøgt din visdomstand.

Se vores priser

DOWNLOAD:

Visdomstænder (.pdf)