Visdomstænder

Hvad er visdomstænder?

Evolution er en forandringsproces, og dine visdomstænder er i virkeligheden et fortidslevn fra stenalderen, der ikke er til gavn længere.

For 2,5 millioner år siden begyndte vores forfædre at bruge primitive redskaber til at bearbejde føden. Det betød, at behovet for kraftige kæber dermed forsvandt. I dag er menneskets kæber blevet mindre, så derfor er der ikke plads til visdomstænderne – hvilket kan forårsage problemer.

Du har i alt fire visdomstænder (der sidder i overkæben og underkæben), og de begynder oftest at blive synlige i 18-20-årsalderen.

Skal min visdomstand fjernes?

Din visdomstand skal ikke fjernes per automatik. En fuldt frembrudt visdomstand kan i nogle tilfælde trækkes ud som andre tænder, men hvis den er delvist eller slet ikke frembrudt, er det nødvendigt at operere den ud. Tandlægen vil ofte anbefale at få den fjernet, hvis ét af følgende problemer er til stede:

  • Visdomstanden er svær at holde ren, og der er ofte betændelse og hævelse af tandkødet
  • Der er caries i visdomstanden eller nabotanden
  • Visdomstanden ligger i kæben og generer nabotanden
  • Der er en cyste omkring visdomstandens krone
  • Der er en dyb tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden
Sådan fjerner tandlægen din visdomstand

Din visdomstand skal ikke fjernes, hvis den ligger begravet ned i kæben uden at gøre skade af nogen art.
Men hvis den fuldt frembrudt i munden, kan tandlægen fjerne den vha. en simpel tandudtrækning.

Hvis din tand er delvist eller slet ikke frembrudt, er det nødvendigt med en operation. Tandlægen vil ofte selv foretage operationen, men i nogle tilfælde vil du blive henvist til en specialist i kæbekirurgi.

Operation af en visdomstand er komplet smertefri. Du bliver nemlig lokalbedøvet og får samtidig smertestillende medicin, der nedsætter hævelsen efter operationen.

Det foregår ved, at tandlægen lægger et snit i slimhinden og skubber tandkødet til side for at nå ned til kæbebenet. Derefter deler tandlægen visdomstanden i mindre stykker, så den er lettere at fjerne. Såret bliver til sidst syet sammen og kræver ca. 2-5 sting (skal fjernes igen efter en uges tid).