Paradentose

Hvad er paradentose?

Paradentose (også kaldet parodontose eller parodontitis) er en betændelsestilstand, hvor vævet omkring tanden bliver nedbrudt. Det er faktisk ikke selve tanden der har det dårligt, men der er sygdom i det støttevæv, der omgiver tanden. Med tiden bliver der mindre og mindre væv, som tanden kan sidde fast i.

En fremskreden paradentose kan forårsage løse tænder. Hvis du går rundt med ubehandlet paradentose i mange år, vil du langsomt begynde at miste dine tænder.

Der vil ofte være mulighed for at erstatte de manglende eller løse tænder med implantater, en tandbro eller en aftagelig protese.
Hos PLUS1 har vi erfarne tandplejere og tandlæger, der er specialiseret i sygdommen paradentose.

Har jeg paradentose?

Du kan ikke altid se eller mærke symptomerne, og derfor går rigtig mange mennesker rundt med ubehandlet paradentose. Man kan betragte betændelsen som et skjult sår i munden.

Du skal være opmærksom på ømhed og blødning, næste gang du børster tænder eller renser dine mellemrum. Det kan være tegn på paradentose. Andre tegn på paradentose kan være:

  • Dårlig ånde
  • Tandkød der har trukket sig tilbage
  • Ømme og løse tænder eller tænder der har flyttet sig i tandrækken.

Hvorfor opstår paradentose?

Din mundhygiejne er en helt afgørende faktor for, at du kan forebygge paradentose. Derfor er det vigtigt, at du børster dine tænder korrekt og bruger tandtråd eller mellemrumsbørster dagligt.
Bakterier sætter sig langs tandkødet og giver tandkødsbetændelse. Ubehandlet tandkødsbetændelse kan udvikle sig til paradentose.

Er paradentose arveligt?

Selvom du har en god mundhygiejne og er flittig til at rengøre dine tænder, kan du stadig blive ramt af paradentose. Nogle mennesker er arveligt disponeret for at udvikle sygdommen. Derudover har du en særlig risiko for at udvikle paradentose, hvis du fx har diabetes eller er ryger.

Hvordan behandler man paradentose?

Det vigtigste ved paradentosebehandling er din egen indsats og personlige mundhygiejne. Hvis du er i tvivl, skal du sørge for at få en nøje instruktion hos os.

Derudover er det vigtigt, at du ca. hver 3. måned får en tandrodsrensning. En tandrodsrensning kommer helt ned i de dybe lommer i tandkødet, og tandlægen eller tandplejeren fjerner tandsten og bakteriebelægninger på tandkroner og rodoverflader i de fordybede lommer.

En kirurgisk paradentosebehandling kan også blive nødvendig, hvor tandlægen fjerner noget af dit tandkød, så tandkødslommerne bliver lettere tilgængelige, så de kan renses grundigt.

Kan paradentose gå væk?

Hvis du får behandling for din paradentose, kan tandkødet blive sundt igen, men tandens støttevæv kan ikke gendannes. Derfor kan løse tænder i nogle tilfælde blive mindre løse, og de fordybede lommer kan blive mindre dybe. Ellers er formålet at holde sygdommen stabil. Men det er nødvendigt, at du selv yder en aktiv indsats ved at rengøre munden grundigt dagligt.

Vi anbefaler, at du børster tænder to gange dagligt for at fjerne bakterier og plak.

Tandbørstning kan ikke stå alene, og derfor er det vigtigt, at du bruger tandtråd eller mellemrumsbørster mindst én gang dagligt.
Det er helt normalt at opleve ømhed og blødning fra tandkødet i starten. Det er tegn på, at ophobninger af bakterier og plak fra det betændte tandkød er blevet fjernet, og helingen er i gang. Ømhed og blødning fra tandkødet vil aftage inden for 1-2 uger, men hvis du oplever vedvarende blødning, bør du søge råd og vejledning hos os.

Hvad koster en paradentosebehandling?

Prisen for en paradentosebehandling er reguleret af det offentlige. Prisen er derfor ens hos alle tandlæger i Danmark. Prisen afhænger af, hvor mange tænder der er ramt af paradentose.

Se vores priser 

DOWNLOAD:

Paradentose (.pdf)