Rodbehandling

Hvornår skal min tand rodbehandles?

En rodbehandling kan være nødvendig for at fjerne enten en levende nerve (rodbetændelse) eller en død, bakteriefyldt nerve (rodspidsbetændelse).

  • Behov for en rodbehandling opstår oftest i forbindelse med, at et stort hul i tanden når gennem tandbenet og helt ind til nerven
  • En rodbehandling kan også blive nødvendig, hvis der tidligere har været et dybt hul i tanden, og fyldningen ligger tæt på nerven, så tanden giver smerter
  • Ved uheld og fald hvor tanden får et slag, eller hvis tanden knækker uheldigt, kan det også være nødvendigt, at man rodbehandler tanden
  • I tænder, som er blevet behandlet med en krone/bro, kan tandnerven gå til grunde, og bakterier kan efterfølgende invadere det døde væv, så en rodbehandling er nødvendig.

Smerter før en rodbehandling

Du kan opleve smerter fra tandens nerve, men du kan også opleve smerter på grund af betændelsestilstanden omkring rodspidsen, fordi betændelsen er fanget i et hulrum og ikke kan komme ud.

Rodbetændelse

Betændelse i nerven kan give tandpine. Smerten opfattes forskelligt fra person til person. Tandpinen kan føles som smerte i nabotænderne, øret, kæbehulen eller opfattes som hovedpine. Det kan derfor være svært at finde den syge tand. En nervebetændelse giver typisk smerte ved kulde og varme.

Rodspidsbetændelse

Betændelsen kan være skjult og giver derfor måske intet eller kun lidt ubehag. Tanden kan være øm eller føles ´for høj´ at tygge på. Tanden kan også skifte farve, eller der kan være en lille tandbyld. En rodspidsbetændelse har risiko for at udvikle sig til en smertefuld hævelse/tandbyld, evt. med feberudvikling.

Hvordan udføres en rodbehandling?

Tandlægen lægger en lokalbedøvelse og borer et hul i tanden for at komme ind til nerven. I langt de fleste tilfælde forløber en rodbehandling smertefrit, men du må altid bede om mere bedøvelse, hvis du har brug for det. Tanden beskyttes ofte under behandlingen med en lille dug af gummi. Længden af roden fastlægges ved hjælp af et røntgenbillede og elektronisk måleudstyr.

Nerven og eventuelle bakterier fjernes, og der renses ud med rodfile og desinficerende væsker. Behandlingen kan i nogle tilfælde klares på en gang, men det kan også være nødvendigt med to eller flere besøg. I så fald lukkes tanden af med en midlertidig fyldning.

Tandroden fyldes op med et plastisk rodfyldningsmateriale og rodfyldningscement. På et røntgenbillede kan man kontrollere, at rodfyldningen er tæt.
Slutteligt lægges en plastfyldning, og det aftales med tandlægen, hvornår tanden skal forsynes med en krone. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at supplere med smertestillende medicin og/eller antibiotika. Antibiotika fjerner dog ikke en bakteriefyldt tandnerve, og det er derfor vigtigt at forstå, at det ikke alene kan erstatte en rodbehandling.

Tiden efter en rodbehandling

Det er helt normalt at opleve smerter efter en rodbehandling. De kan vare fra et par dage og op til en uge. Det er heldigvis de færreste, der oplever stærke smerter, men hvis du oplever vedvarende eller tiltagende smerter, skal du kontakte os.

En rodbehandling lykkes i 80-95% af tilfældene. Resultatet afhænger af flere forskellige faktorer, bl.a. betændelsestilstandens type før behandlingen går i gang. Vi anbefaler at følge tanden med røntgenbilleder, da en rodspidsamputation (lille operation) kan blive nødvendig hos nogle på et senere tidspunkt.

En rodbehandlet tand er desuden en svækket tand med stor risiko for at knække. Derfor anbefaler vi, at der bliver sat en krone på tanden efterfølgende.

Hvad koster en rodbehandling?

Prisen på en rodbehandling afhænger af, hvilken tand der skal rodbehandles. Dine fortænder har oftest én kanal, mens der i dine kindtænder kan være op til fire kanaler.

Se vores priser

DOWNLOAD:

Rodbehandling (.pdf)