Bro, implantat eller protese?
En tandbro bliver sat fast på de omkringsiddende tænder og er en fast løsning, der ikke kan tages ud af munden. Broer fremstilles stort set på samme måde som kroner. Materialet er oftest porcelæn, og da en bro bliver sat fast på dine tænder, vil den hurtigt komme til at føles naturlig.
Vi tilbyder dig altid den bedste løsning
Du kan godt få en tandbro, hvis du mangler flere tænder, men der er grænser for, hvor mange tænder en bro kan erstatte. Tandlægen vil afgøre, hvad der er den bedste løsning for dig
Hvis de nabotænder, der skal bære broen, er intakte og ikke har brug for behandling, så er et implantat oftere en bedre løsning, Et andet alternativ til en tandbro eller et tandimplantat kan være en aftagelig protese.
En tandbro kan være en god løsning, hvis:
- Dine nabotænder, som skal bære tandbroen, er meget udborede og har godt af at blive ‘pakket ind’ i en bro
- Du kan ikke få et tandimplantat (oftest pga. rygning, paradentose eller manglende knogle)
- Du vil have en ny tand så hurtigt som muligt (der kan gå 3-6 måneder, før fx en implantatbehandling er helt færdig)
- Du ønsker ikke en aftagelige løsning (protese).
Sådan er behandlingsforløbet
Tandlægen sliber bropillerne (nabotænderne) i rette facon under lokalbedøvelse og tager et tandaftryk til broen, der bliver sendt til vores tekniker. Efter slibningen vil du som regel ikke mærke noget, men der kan godt være følsomhed i et par dage, ligesom tandkødet kan være ømt.
Det tager ca. 14 dage for teknikeren at fremstille broen, hvorefter den kan sættes fast.
I mellemtiden går du med en midlertidig bro, som tandlægen har fremstillet i plastmateriale.
Når broen er cementeret fast, kan dine tænder i de første dage være ekstra følsomme over for kulde eller varme.
Det er vigtigt at holde din nye bro ren. Tænder med broer skal derfor passes på samme måde som naturlige tænder. Det betyder, at du skal børste dem omhyggeligt og bruge mellemrumsbørster eller en speciel udviklet tandtråd til broer. Du vil få grundig instruktion i renhold, når du er på klinikken.
Hvor lang tid holder en tandbro?
Efter 15 år vil cirka tre ud af fire broer stadig fungere. Holdbarheden for broer er således lang, men du kan ikke i alle tilfælde regne med, at en bro vil fungere resten af livet. Vi ser ofte, at en bro holder 20-25 år. Hvis din bro skal holde i lang tid, er det nødvendigt, at du er omhyggelig med din mundhygiejne.
Hvad kan gå galt?
En bro kan løsne sig på samme måde, som en krone kan gå løs. Hvis ellers alt er i orden under broen, kan du få den sat fast igen. Omkring hver tiende tand, der er slebet til en krone eller bro, skal senere rodbehandles. Det skyldes, at nerven i tanden dør, hvilket kan ske dels på grund af slibningen, men også fordi tænder, der får kroner/broer på, ofte allerede er dårlige.
Selve broen forbliver dog intakt, da man laver en lille åbning i broen, der efter rodbehandlingen fyldes med plast. Der er en risiko for, at noget af porcelænet kan brække af. Det kan ofte repareres eller afglattes, uden at broen skal laves om.
Hvis du skærer tænder eller bider hårdt, er der risiko for brud på broen eller roden. Vi anbefaler derfor en bidskinne, hvis du skærer tænder. Hvis broen knækker, skal den laves om.
Hvad koster en tandbro?
Prisen for en tandbro afhænger af flere ting. Du får altid et overslag, inden vi går i gang med behandlingen.