Når dine tænder har brug for en

Tandkrone

En tandkrone beskytter en svækket tand ved at omslutte den med et meget stærkt materiale. Det vil gøre tanden mere holdbar og skal sikre, at den ikke knækker, så du ikke risikerer at miste tanden

Tandkrone

Kronen på værket

Tandens krone er den hvide del, der er synlig i munden. Tandens rod er fundamentet under tandkødsranden, der fæstner tanden i kæbeknoglen. Tandlægen filer den gamle tandkrone til og sætter en ny, kunstig krone på den stub, der er tilbage af den gamle krone.

Hvis der er for lidt tand tilbage, kan der laves en opbygning under kronen i plast eller metal, evt. også med en stift, hvis tanden er rodbehandlet. Kronen kan så sættes fast på opbygningen.

En fin løsning når din tand er svækket

Du kan sammenligne en tandkrone med en hætte, der bliver sat oven på den svækkede tand, så tanden får den ønskede funktion, styrke og sit udseende tilbage.

Hvilke materialer kan man benytte til en krone?

Kroner kan fremstilles i guld, en kombination af metal og porcelæn eller rent porcelæn. Hos PLUS1 laver vi i dag langt de fleste kroner i det ekstremt stærke materiale, zirkonium, evt. med påbrændt porcelæn. Det giver et flot naturligt resultat, og kronen ligner en naturlig tand på en prik.

Kronen males, så den får farve og aftegninger, der matcher dine øvrige tænder. Ønsker du lysere tænder, skal du sørge for at få bleget dine tænderne først, da en krone ikke efterfølgende kan bleges.

Er din tand svækket?

De nedenstående forhold er typiske årsager til, at du har en svækket tand, der bør kronebehandles:

  • Du har en rodbehandlet tand, idet rodbehandlede tænder er svækkede og dermed knækker lettere end intakte tænder
  • Din tand har været udsat for et slag, og størrelsen af det mistede tandstykke gør, at en plastfyldning ikke har den nødvendige styrke
  • Din tand er udsat for et meget stort hul
  • Din tand har store og utilstrækkelige plast- eller sølvfyldninger
  • Din tand har dybe revner.

Hvordan udføres en tandkrone?

Ved dit første besøg bedøver tandlægen din tand og sliber den hele vejen rundt samt i højden, så der er plads til den nye krone. Dernæst tager tandlægen et aftryk, som sendes til vores tekniker. For at beskytte din tand, mens du venter på kronen, skal du gå med en midlertidig krone, der er fremstillet i plast. Den midlertidige krone sørger for, at du kan smile og tygge normalt. Den sørger også for at holde nabotænderne på plads, så de ikke rykker sig.

Oftest vil du ikke mærke noget efter slibningen, men nogle vil mærke lidt følsomhed fra tanden og ømhed i tandkødet. Efter ca. 14 dage sættes din krone fast på tanden. Den bliver sat fast med en speciel stærk cement, der fungerer som lim. Der er sjældent gener efter en kronebehandling, men følsomhed fra tanden i op til et par uger efter er ikke unormalt. Hvis du fortsat oplever gener eller smerter, skal du kontakte os, så vi kan vurdere, om din tand skal have en rodbehandling. Ca. 10% af alle tænder der får en krone på, skal på et senere tidspunkt rodbehandles. Ofte kan man lave en lille åbning i kronen, der efterfølgende fyldes med plast, så en ny krone ikke er nødvendig.

Har du et hårdt bid, eller skærer du tænder om natten, anbefaler vi en bidskinne, fordi der er risiko for, at porcelænet på kronen bliver svækket og knækker med tiden.

Hvor lang tid holder en krone?

Som udgangspunkt kan en tandkrone holde 15-20 år, men der er mange forskellige faktorer, der påvirker holdbarheden. Hvis du passer rigtig godt på din tandkrone, så kan den i princippet holde hele livet.

Du passer bedst på din tandkrone ved at opretholde en god mundhygiejne. Det betyder, at du skal være flittig med tandbørste og tandtråd, så du undgår problemer med paradentose og caries under kronen.

Er din tandkrone gået løs?

Kan du rokke din krone frem og tilbage, er det tegn på, at kronen sidder løst.
Hvis du møder ind med en løs krone, vil tandlægen rengøre den og sætte den på plads igen, hvis det er muligt.

Hvis der er hul i tanden under kronen eller noget andet galt med tanden, kan det være nødvendigt med en ny krone.

En krone har en levetid på 15-20 år, men kan holde hele livet, hvis du passer rigtig godt på den.

Hvad koster en tandkrone?

Prisen for en tandkrone afhænger især af, hvilket materiale den fremstillet af.

Se også vores andre behandlinger

Placeholder

Når en tand fortsat viser tegn til betændelse omkring roden, selvom tanden er…

Placeholder

En tandbro kræver slibning af nabotænderne til den manglende tand…

Placeholder

En rodbehandling kan være nødvendig for at fjerne enten en levende nerve…

Mød vores team

Behandlinger

Se hvilke behandlinger vi har mulighed for at tilbyde dig.

Priser

Prøv vores prisberegner og se, hvad en behandling koster med og uden tilskud.

Ofte stillede spørgsmål

Få svar på de spørgsmål, som vi oftest modtager fra patienter.

Scroll to Top